Uncategorized

Winterquiche met boerenkool en feta

Ik ben gek op boerenkool. Mijn man ook, de kinderen kan je er echter niet heel erg blij mee maken. Nou benaderen zij groente sowieso alsof je ze vergif voorzet, dus heel veel verschil met andere Hollandse pot gerechten is er qua resultaat niet. Manindewolken en ik willen ook niet iedere dag kidsproof gerechten eten, want in het geval van onze kids maakt dat de keuze wel redelijk beperkt. Soms gunnen wij onszelf dan ook het voorrecht om de kinderen aan de pannenkoeken te zetten, en voor onszelf maken we dan iets exotisch waar zij hun neus voor ophalen.

Heel exotisch kan je boerenkool niet noemen; cavolo nero en kale komt meer in de buurt van exotisch (of in ieder geval van hip en hot en superfood….). Maar die zijn deze week niet in de aanbieding bij de PLUS, en de boerenkool wel. Uitzonderlijk lekker want de eerste nachtjes vorst hebben we inmiddels gehad. Wil je eens wat anders dan de gewoonlijke boerenkoolstamppot, maak dan eens deze winterse quiche. Verrassend lekker en makkelijk voor te bereiden!

Je hebt nodig;

circa 400 gram boerenkool

1 prei, in dunne ringetjes gesneden

kippenbouillon tablet

6 a 7 plakjes bladerdeeg, afhankelijk van de grootte van je springvorm (of groot vel vers bladerdeeg van bijv. Tante Fanny)

blok (verse) feta van circa 100 gram

circa 150 gram gerookte spekreepjes

100 gram zwarte olijven, gehalveerd of in ringetjes gesneden

3  a 4 rode uien

3 a 4 eieren

klein bekertje crème fraiche

grote eetlepel grove mosterd

blanke hazelnoten (circa 40 gram)

zout, peper, oregano

paneermeel

Afhankelijk van de grootte van je springvorm, kies je voor 3 (kleine) of 4 (grote springvorm) eieren.

Zo maak je het:

Verwarm je oven voor op ongeveer 180 graden (hetelucht). Bereidt dan eerst de boerenkool voor. Bak de spekreepjes ongeveer 4 minuten, niet helemaal hard uitbakken want ze gaan straks nog in de oven. Voeg de prei toe, en doe de boerenkool erbij in de pan. Verkruimel het bouillonblokje er over heen, giet er een (klein) kopje water bij en doe het deksel op de pan. Laat zo ongeveer 10 minuten flinke, roer het geheel tussendoor een paar keer om. Laat de boerenkool als het nog heel vochtig is, een klein beetje uitlekken.

Leg de velletjes bladerdeeg op elkaar en rol dit uit tot een grote lap waarmee je een springvorm van bekleden. Bekleed een springvorm met de lap bladerdeeg en prik een paar gaatjes in de bodem met een vork. Bestrooi de bodem met een a twee eetlepels paneermeel. Kluts vervolgens de eieren met de crème fraiche  en de mosterd los, en voeg zout, peper, en een half theelepeltje gedroogde oregano toe. Verkruimel de feta over de boerenkool, snijd de uien in halve ringen en meng de boerenkool, de uien, de feta, de spekjes, de olijven en het eimengsel door elkaar, en giet het geheel in de vorm bekleed met bladerdeeg. Vouw de randjes van het bladerdeeg een beetje over de vulling heen. Bak de quiche in ongeveer 40 minuten gaar in de oven.

Rooster zo ongeveer 10 minuten voor de quiche klaar is, de hazelnoten in een droge koekenpan. Haal de quiche even uit de oven, verdeel de hazelnoten over de quiche, druk ze een beetje in de bovenkant, en laat ze nog 5 minuten meebakken.

boerenkool

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Winterquiche met boerenkool en feta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s