Uncategorized

Koek en zopie ouderwets? Helemaal niet!

  

Ik ben opgegroeid in Friesland. Mijn moeder is een geboren Friese en mijn wederhelft ook. Je zou dus zeggen dat ik behoorlijk gemarineerd ben in Friese gewoonten en gebruiken. Suikerbrood, fierljeppen, de Elfstedentocht… Desalniettemin moet zelfs ik even in de boeken duiken als het gaat om sommige, laten we zeggen, wat ouderwetse gewoontes. Ken jij bijvoorbeeld het begrip “koek en zopie” nog? Mijn autocorrect heeft er maar moeite mee, want die kent het woord zopie niet meer. Veel te 1900, zegt het rode wriemelstreepje. Maar zo 1900 is koek en zopie helemaal niet. Ik zal je vertellen waarom niet.
Een stukje korte geschiedenis
Koek en zopie is een begrip uit vroeger tijden, en staat voor voedsel ‘tentjes’ stonden bij de ijsbaan of langs de vaart wanneer het bar en bar koud was. Met name de ‘zopie’ werd gedronken om lekker op te warmen. De drank moest dus goed warm zijn, maar waar warm je nou het meest van op? Juist, van alcohol, en een flink percentage ook. In het originele recept voor zopie gaat dus niet alleen een flinke sloot (donker) bier, maar ook een behoorlijke scheut rum. Om het qua kruiderij een beetje een winters karakter te geven laat je onder meer kruidnagel en kaneel meetrekken. Maar behalve om op te warmen, moest zopie vroeger ook voedzaam zijn. Na een schaatstocht van een paar uur kon men immers wel wat versterking gebruiken. Daarom voegt men naast bier aan zopie, schrik niet, ook een paar eidooiers toe.
Brrrr
Zopie is dus geen warme chocolademelk, zoals veel mensen denken. Door de wat dikkere gebonden structuur, kan ik me de gelijkenis wel voorstellen (al moet ik zeggen dat ik liever warme chocolademelk drink ;)). Zopie doet denken aan punch (niet te verwarren met punsch), ook een warme drank die veel in de wintermaanden geschonken wordt, en een ouderwetse ‘feel’ heeft. Punch heeft zijn oorsprong in India en wordt gemaakt van onder meer thee, water, citroen, alcohol, en suiker. Tegenwoordig voegt men ook vaak fruit toe. Warme punch werd vanaf de 20e eeuw in plaats van zopie in de koek en zopie tentjes verkocht. Op dit moment is punch weer helemaal terug van weggeweest; je weet dus wat je te doen staat als je wat leuks op tafel wilt zetten tijdens de kerstdagen!
Lange wandeling gemaakt en vriest het buiten? Probeer zopie!
Zo maak je het;
Recept ouderwetse zopie
Wat heb je nodig:
3 flesjes (ongeveer 1 liter) bruin bier – bockbier, dubbel of dortmunder zijn het best

1 kaneelstokje of als je dat niet hebt een halve theelepel poeder

2 kruidnagels

een paar schijfjes citroen

125 gram bruine basterdsuiker

2 eierdooiers

1 dl rum

In een pan verwarm je langzaam het bier met de kaneel, de kruidnagels en de citroen. Laat de kruiden twintig minuten op een klein pitje intrekken. Klop daarna de eierdooiers met de suiker los, en gebruik dit om het bier te binden. Voeg op het laatste het scheutje rum toe. Natuurlijk drink je de zopie lekker warm.
Iets hippers serveren tijdens de kerstdagen? Maak deze heerlijke frisse lychee-cranberrypunch.
Recept lychee-cranberrypunch
Doe wat ijsblokjes in een karaf en schenk er 80 ml limoensap, 120 ml grenadinesiroop, 200 ml lycheesap (verkrijgbaar bij de Aziatische toko maar sommige grotere AH’s of Jumbo’s hebben het ook, en je kan zelfs de Action/ Xenos proberen), 400 ml cranberrysap en 280 ml gin bij. Mix alles goed en schenk in longdrinkglazen. Garneer met dunne schijfjes limoen en wat verse cranberry’s.
Proost!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s