Uncategorized

Death by Chocolate

IMG_0657

 

Kijk nou eens even hierboven. Gewoon heel eventjes kijken.

 

Gekeken?

Heb je nog heel veel uitleg nodig of zullen we maar gewoon aan de slag?

 

Je hebt hier een echte eyecatcher te pakken, die niet alleen gruwelijk lekker smaakt, maar ook nog eens niet moeilijk te maken is. En ja, er gaat echt karnemelk en olijfolie in. Lees en bak maar mee!

Dubbele chocoladetaart met sinaasappel en double chocolate botercreme

Je hebt nodig;

175 gram bloem
200 gram rietsuiker
100 gram cacaopoeder
1,5 theelepel baking soda
2 losgeklopte eieren
120 ml karnemelk
120 ml olijfolie extra vergine
1 theelepel vanille extract
ongeveer 150gr sinaasappeljam (ik gebruik ongeveer een halve pot Bonne Maman, je mag ook gerust iets meer gebruiken als je taart veel van de jam ‘opneemt’)

evt; 1 sinaasappel, liefst onbespoten.

Voor de frosting laag:

200 gram pure chocolade
300 gram zachte roomboter
150 gram poedersuiker
80 gram cacaopoeder
100 milliliter slagroom of volle melk
1 theelepel vanille extract

evt. 1 reep witte chocolade

Zorg verder dat je twee even grote springvormen in huis hebt (van 23 cm doorsnee). Met 1 springvorm kan ook, maar 2 is handiger.

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet beide springvormen goed in. Zeef de bloem boven een grote kom en voeg hier de rietsuiker,  100 gram cacaopoeder en de baking soda aan. Klop vervolgens in een andere kom de eieren los met de karnemelk, olijfolie en het vanille extract. Spatel de bloem zachtjes door het vloeistof mengsel en spatel door tot de massa goed is opgenomen. Je kunt ook de handmixer gebruiken, maar bereid je dan wel voor op een grote poetsbeurt van je keuken. 😉 Spatel tot slot de rasp van ongeveer een halve sinaasappel foor het beslag.

Verdeel het beslag in 2 gelijke porties over de twee springvormen. Als je ze tegelijk in de oven zet, bak ze dan max 15 minuten op 175 graden. Bak je ze achter elkaar, omdat het bijvoorbeeld niet past in je oven of je maar 1 springvorm hebt, bak ze dan elk  max 10 minuten. Haal ze dan uit de oven en laat afkoelen. Je kunt de taart t/m hier voorbereiden (kan een dag van tevoren), en dan kun je op een later moment de taart afwerken. Bewaar ze in dat geval tot die tijd ingepakt in de koelkast.

Maak dan de chocolade botercreme. Smelt de pure chocola au bain marie en laat dan even afkoelen. Pak ondertussen een kom en klop de boter met de mixer tot ze zacht en licht van kleur wordt. Voeg dan geleidelijk en al mixend de cacaopoeder en de poedersuiker toe tot je het een gladde massa wordt. Tenslotte voeg je dan de afgekoelde gesmolten chocolade, vanille extract en de slagroom (of melk) toe. Mix alles samen tot een gladde creme. Als je je creme nog een extra accentje wil geven, als je hem als dessert gebruikt bijvoorbeeld, voeg dan nog een scheutje (sinaasappel)likeur toe zoals Cointreau of Grand Marnier.

Tot slot, de afwerking van de taart. Besmeer een van de kaarthelften rijkelijk met sinaasappeljam. Leg dan vervolgens de andere helft er boven op en druk een beetje aan. Verdeel je botercreme over de bovenkant van de taart en langs de zijkanten. Je hebt in dit recept in principe genoeg botercreme om twee taarten mee te bestrijken, maar joh, als je je lekker wilt uitleven klap je de hele kom er gewoon overheen. Wil je hem echt uitzonderlijk mooi maken? Leg dan de reep witte chocola even in de vriezer, en schaaf daarna met een dunschiller mooie krulletjes van de onderkant of van de zijkant van de reep af, en strooi deze over de taart. Voilà. Your Masterpiece is ready to be served!

 

IMG_0654

 

 

Advertenties

3 gedachten over “Death by Chocolate

    1. Hey Mariska, ja zeker hoor, dat kan. Ik zou dan een deel van de chocoladebotercreme die je toch voor de topping maakt gebruiken, je hebt namelijk echt zat. Het risico is wel dat je een iets drogere taart krijgt; door flink met jam te smeren wordt hij van binnen wel iets smeuïger. Je kunt in plaats van sinaasappeljam ook abrikozenjam gebruiken; dat is iets minder nadrukkelijk dan sinaasappeljam, maar dan heb je wel de smeuïgheid.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s