Uncategorized

Hoe heurt het eigenlijk: etiquette bij de kerstdis

Lekker rustig he, zo na Sinterklaas? Dat dacht je, want kerst komt er al weer aanstormen, en voor de culi’s onder ons betekent dat weer vol gas vooruit! Stiekem is kerst wat koken betreft wel een van de leukste periodes van het jaar. Je kan helemaal los gaan, als je wilt. Maar first things first; vandaag voor een keer geen recept. Of ja, eigenlijk wel, maar dan een recept voor een perfect gedekte tafel en de bijbehorende tafelmanieren. Zodat je voor die twee dagen in het jaar je ook precies gedraagt zoals het ‘heurt’.

Psssst; geen zin in opgedirkt gedoe? Haren los dan maar, broeksknoop open, en bunkeren maar bij die gourmet ūüėČ

De tafel

  • Poets je bestek even met een droge doek, zodat het mooi glanst.Kleine moeite, ¬†ziet er echt tien keer beter uit.
  • Het bestek leg je op volgorde van gerecht, van buiten naar binnen; het bestek dat je als eerste gebruikt ligt dus aan de buitenkant. Vorken links, messen en lepels rechts en dessertbestek boven het bord. Het mes hoort met de snijkant naar binnen.
  • Zeg dat je bestek aan de onderkant netjes op dezelfde hoogte ligt.
  • Op een onderbord serveer je geen eten. Wel mooi om extra sfeer mee te cre√ęren.
  • De borden voor de gerechten stapel je van groot naar klein op elkaar. Het brood bordje en bijbehorend mesje zet je linksboven van het bord.
  • De wijn en waterglazen staan rechts van je bord. van links naar rechts; waterglas, ¬†rode¬†wijnglas,witte¬†wijnglas. Zie je het verschil niet meteen? Witte wijnglazen zijn vaak wat hoger en smaller/kleiner, rode wijnglazen wat groter en boller. Serveer¬†je een dessertwijntje of een potje bij het nagerecht? Die glazen komen meestal pas op tafel op het moment dat je het nagerecht serveert, maar je kunt ze ook ‘achter’ het rijtje andere glazen zetten.
  • tafeldekken
  • Wees zo attent naar je gasten (en jezelf!) om een karaf met water op tafel te zetten (of koop een aantal flessen speciaal water, met en zonder bubbels). Je gasten kunnen dan zelf water inschenken.
  • Is een van de gerechten een soep? Dan leg je het servet opgevouwen links naast de vorken. Anders mag het op het bord liggen.

En nu de gasten…

 

  • First things first: telefoons zijn verboden op tafel! Stop maar lekker in je tas voor die twee avondjes in het jaar.
  • Ellebogen, ksst, van tafel af.
  • Zie hierboven; je bestek gebruik je op volgorde van buiten naar binnen.
  • Brood mag je met je handen pakken en eten.
  • Niet prakken!
  • Een inkoppertje, maar sommigen zijn hardleers; wijnglazen houd je vast bij de steel. Met name ¬†witte wijn warmt snel op door je warme handen.
  • Hou je een beetje in, en schep geen grote porties op. Je buurman wil misschien ook nog wel een paar slablaadjes. ¬†Een tweede keer opscheppen als iedereen al heeft gehad is wel in orde.
  • Ben je klaar met een gerecht, leg dan soeplepels, theelepels en dessertlepels aan de rand van je bord of schotel.

bestekvormen-2

  • Moet je naar het toilet? Verexcuseer je even kort, je hoeft er geen heel verhaal van te maken. Je servet mag even uitrusten op je stoel.
  • “Zonder zin kan het ook”, zei ik regelmatig tegen mijn cursisten. Dat geldt ook voor de kerstdis. Zet je beste beentje voor, lach af en toe ook al is het niet hilarisch, vermijd gevoelige onderwerpen, en maak er een leuke avond van. De vluchtelingencrisis en de Tweede kamer zijn er derde kerstdag ook nog wel.
  • Geniet!

PS; nog wat leuke ideetjes nodig? Check mijn Pinterest bord Kerst!

leuk-voor-boven-de-kersttafel.1353624626-van-Barbara

Advertenties

Een gedachte over “Hoe heurt het eigenlijk: etiquette bij de kerstdis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s