Uncategorized

Trippeltrappeltrippeltrap: zelf borstplaat maken

Sinterklaas  en zijn kompanen zijn de afgelopen jaren omgeven door discussies, waar ik mij op dit blog niet in ga mengen. Om weer wat luchtigheid aan het feest toe te voegen, leek het mij leuk in een wat ander deel van de geschiedenis van Sinterklaas te duiken, namelijk de culinaire tradities. Wat is er nou leuker dan de heerlijkste traktaties zelf te maken? De meeste zijn makkelijker te maken dan je denkt; check maar eens mijn eerdere blogs van deze week over Pepernotenplaatcake en Marsepein (verschijnt morgen op Love2bemama.com).

Borstplaat is niet heel moeilijk om te maken, maar wel wat bewerkelijk, en komt wel enigszins precies. Oordeel zelf, ik leg het je hier uit!

Je hebt nodig:

500 gram kristalsuiker
10 eetlepels slagroom
4 eetlepels water

uitsteekvormjes

bakplaat

bakpapier

Zo ga je te werk:

Leg een vel bakpapier op het aanrecht en plaats daarop de verschillende vormpjes.Verwarm de suiker, slagroom en water in een pan met dikke bodem. Blijf continue doorroeren met een pollepel. Laat dan de gesmolten
suiker 3 tot 5 minuten al roerend zachtjes koken.
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Test dan met een pollepel of de massa goed is. Dit doe je zo: laat een druppel van de pollepel in een kopje koud water vallen; als deze direct een hard balletje vormt, is het goed. Je kunt ook ijken of de laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt, een dun draadje trekt. Neem als de massa goed is  de pan van het vuur en blijf stevig doorroeren todat het mengsel afgekoeld is.
Giet het mengsel in de vormpjes (ongeveer 0,5 cm dik/hoog) en laat dit 10 tot 15 minuten afkoelen. Als je witte stipjes ziet op de borstplaat, kun je de borstplaat uit de vormpjes verwijderen. Idealiter laat je de borstplaat daarna nog een hele tijd drogen op zijn zij.

Variatietips;

Voeg eventueel 3 eetlepels koffie of een eetlepel cacao of een theelepel vanille/rum/amandel/citroenaroma toe, of een klein puntje voedingskleurstof als massa kookt.sinterklaas-borstplaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s