Uncategorized

Vrijdag patatdag

 

Vrijdag is bij ons thuis patatdag. Altijd zo geweest. Vroeger toen ik nog klein was (mijn moeder zou zeggen, dat ben je nog steeds; dank je mam…), was het als ik het mij goed herinner al vrijdag patatdag. Mijn zus, een van de grootste patatfreaks die ik ken, was een echte patat-boss. Zij was de baas over de frituurpan bij ons thuis. Zo af en toe verdwaalde er een ook een frikandel of een drumstick in (aaaaaah guilty pleasure), maar over het algemeen was het patat dat de klok sloeg daar in de bijkeuken. Ja, those were the days.

Nu moet je weten dat mijn zus inmiddels tot de afvalligen en verraders behoort als het gaat om patat. Ze is geswitcht naar de donderdag (waaaaaaaht?!) en nog erger, ze noemt patatjes “friet” of, oh horror, “frietekes”. Kan je wel naar het zuiden van het land verhuizen, er zijn grenzen hoor zus. #teampatat rules!

Ik moet bekennen dat ik ook wel wat ben afgedwaald sinds ik op mezelf ben gaan wonen. Jarenlang was er geen vaste patatdag bij manindewolken en ondergetekende thuis, als we het twee keer per jaar aten was het heel erg veel. Een paar maanden geleden introduceerde mijn wederhelft het begrip ineens weer. Er was, zoals je zult begrijpen, minder protest dan wanneer hij de vrijdag tot spruitjesdag of rode-kooldag had uitgeroepen. Onze oudste blijkt ineens veel talent te hebben voor omdenken, want op maandag, dinsdag of welke willekeurige dag roept ze nu; “mama, vandaag is het toch weer vrijdag?!”.

Op een gegeven moment kon ik het niet meer aanhoren en sprak op een woensdag de magische woorden; ja meissie, we eten vanavond patatjes. Maar dan wel grote mensen patatjes.

IMG_0699

Zoete aardappelpatatjes met crunchy  paprikakorst

Men neme:

3 a 4 grote zoete aardappelen

2 eetlepels olijfolie of zonnebloem olie (als je het kan krijgen, gesmolten kokosolie of ghee)

(gerookte)paprikapoeder

bladpeterselie

knoflook

grof zeezout

versgemalen peper

maizena

 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was/boen de zoete aardappelen goed schoon onder een stromende kraan. Snijd ze met een scherp mes in lange, maar dunne reepjes/staafjes van ongeveer 0,5 cm breed. Leg ze in een (ruime) kom met water, roer even goed en laat dan vervolgens heel goed uitlekken. Leg ze op een droge schone theedoek en dep ze daarna goed droog. Laat ze aan de lucht verder drogen terwijl je verder gaat.

Doe de frieten als ze goed droog zijn in een plastic tas met de olijfolie (als je kokosolie of ghee gebruikt, moet je die eerst even in een pannetje laten smelten), schud de zak goed om zodat alle reepjes bedekt zijn. Je kunt natuurlijk ook gewoon een ruime kom gebruiken en omscheppen. Maal dan naar smaak wat grof zeezout, wat zwarte peper, een theelepeltje paprikapoeder, wat gesnipperde knoflook en ongeveer 4 eetlepels maizena bij, doe de zak weer dicht en schud weer goed.

Verdeel dan de patatjes over een met bakpapier (!) beklede bakplaat , zorg dat ze elkaar niet overlappen. Bak ze in ongeveer 40 minuten in de oven krokant, schep ze eventueel halverwege even om. Let de laatste tien minuten goed op, het kan dan snel gaan en tegen het einde kunnen de puntjes (met schil) wat gaan aanbranden.

Bestrooi voor serveren met heel fijn gesneden peterselie en nog wat extra zeezout.

 

 

 

Advertenties

5 gedachten over “Vrijdag patatdag

    1. Dag Aspasiaa, ik heb laatst idd gelezen dat “beneden de rivieren” idd friet wordt gebezigd, en boven de rivieren patat. Beiden is het een afkorting van het originele “patates frites”: de noordelijke helft van Nederland gebruikt de eerste helft en meer naar beneden (inclusief België dus) de laatste helft ☺️. Gelukkig ook in België trouw aan vrijdag, haha!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s