Uncategorized

Herfst, herfst, wat heb je te koop

Het is onmiskenbaar herfst; hadden we nog mazzel met een paar weken nazomer in oktober, vorige week is het in een keer omgeslagen naar barre herfst met zelfs nachtvorst hier en daar aan de grond. Acuut krijg ik dan zit in stoofschotels, rode wijn, brandend haardvuur, pumpkin spice latte, stoofperen en meer van dat soort cocoondingen. Ik krijg echter visite waarvan ik niet op voorhand weet of zij al er aan toe is om het zomergevoel definitief los te laten. Dus weet je wat we doen; ik zet een salade op tafel. Maar dan wel een herfstsalade.

Doe ongeveer 150 gram gewassen “herfst-achtige” sla (eikenblad sla, veldsla, dat soort sla) in een grote kom. Neem ongeveer 16 walnoten (ongezouten) en zet deze in een droge koekenpan op een matig vuurtje om langzaam te roosteren. Haal ze dan weer even uit de pan. Schep 2 eetlepels suiker en 1 eetlepel water in de pan en wacht tot het wat gaat borrelen (voorzichtig, heet!). Doe de walnoten er weer bij en hussel ze, zodat de walnoten bedekt zijn met een dun laagje suikerwater. Schep de walnoten op een stukje bakpapier, en laat ze afkoelen en daarmee opdrogen/hard worden. Was twee handjes pitloze witte druiven en voeg die toe aan de sla. Maak een dressing van wat olijfolie, witte balsamicoazijn (heb je die niet, gebruik dan gerust zwarte, maar dan ziet je salade er wat minder fris uit), flink wat gemalen zeezout en versgemalen peper en wat gedroogde tijm. Verdeel dan ongeveer 150 gram zachte kruidengeitenkaas in kleine ‘brokken’ over de sla. Schil ongeveer 3 handperen, die net aan genoeg rijp zijn, maar niet te rijp, ze moeten nog wel wat bite hebben: anders worden ze bruin en moes-achtig in je salade. Besprenkel ze peren met wat citroensap en schep ze samen met de  dressing voorzichtig maar snel door de salade. Bestrooi de salade met de gesuikerde walnoten en serveer direct, met wat lekker grof brood en gezouten roomboter.

Advertenties

Een gedachte over “Herfst, herfst, wat heb je te koop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s