Uncategorized

Uitsloverij

Ik vind het heerlijk om me uit te sloven. Mensen in mijn omgeving staan vaak met minimaal 1 opgetrokken wenkbrauw mijn activiteiten in de keuken op verjaardagen of bij andere feestelijke gelegenheden te aanschouwen. “Schat”, roept mijn echtgenoot regelmatig, “wat is er mis met blokjes kaas en leverworst?”. Nou, daar is helemaal niks mis mee. Maar aangezien ik nergens zo van ontspan als van mixen, kneden, snijden, hakken, roeren, en optuigen van een mooi bord, blijven de blokjes kaas en leverworst waar ze zijn in het schap van het supermarkt en ga ik zelf aan de slag. Op naar de bonus van een verzadigd publiek. Een aantal weken geleden was het eindelijk weer eens tijd voor een meidendiner. Om de dames eens goed in de watten te leggen, pakte ik voor een doordeweekse dag lekker uit. Hieronder vind je het eerste recept. PS: geen zin om zelf aan de knutsel te gaan? Je kunt me gerust inhuren ☺️.

Verwarm je oven voor op 200 graden. Gebruik een grote springvorm (24 cm doorsnede). Bekleed de bodem strak met bakpapier. Vet de randen van de springvorm nog lichtjes in. Ik bekleedde daarna de vorm met vers bladerdeeg (taartdeeg van Tante Fanny), maar gewoon plakjes diepvriesbladerdeeg wat je tot een grote lap hebt gerold, of filodeeg (wat ik eerst op het oog had maar ik tijdelijk niet kon krijgen bij de super), kan ook. Schaaf met een kaasschaaf twee courgettes en twee winterwortels in plakken. Let er op dat de courgettes en winterwortel ongeveer even breed zijn, zodat je even brede plakken krijgt. Besprenkel de courgette plakken met wat citroensap en hussel even om. Blancheer de plakken winterwortel ongeveer 5 minuten, zodat ze wat makkelijker te verwerken zijn. Prik wat gaatjes in de bodem van het deeg en bestrooi de bodem met wat broodkruim of paneermeel. Zorg dat je alle ingredienten (liefst op verwerkingsvolgorde) klaar hebt liggen. Rol een plak courgette  op tot een rolletje om een beginnetje te maken en zet deze in het midden van de taartbodem. Rol daar achtereenvolgens een een plak wortel en weer een plak courgette omheen. Bestrijk dan de buitenkant van je ‘cirkel’ met zachte geitenkaas met tuinkruiden. (ik kocht deze zo, maar je kunt ook zelf zachte geitenkaas mengen met wat bieslook, tijm, oregano, basilicum, wat je maar in huis hebt). Rol om de laag met geitenkaas een plak pancetta. In deze volgorde ga je door. Hoe groter je cirkels worden, hoe langer de stukken courgette of wortel moeten zijn om helemaal de taart rond te kunnen bedekken. Vanaf het midden zal je dus om de hele taart rond te gaan twee of zelfs drie plakken courgette of wortel moeten gebruiken. Ga voor het totaal uit van ongeveer 3 a 4 cirkels wortel of courgette, dan een laag geitenkaas, dan een laag pancetta, en dan weer de groentelagen. Zo kom je goed uit met een pakje van ongeveer 200 gram geitenkaas en 150 tot 200 gram pancetta. Zijn je ingrediënten “op”, vouw dan de randen van het bladerdeeg zo om de inhoud heen dat de vulling een beetje steun krijgt van het deeg en op zijn plaats blijft. Kluts dan 3 eieren met een bekertje slagroom (200 ml) en voeg naar smaak wat Italiaanse kruiden, zout en peper toe. Giet dit mengsel over de groentevulling. Zet de taart voorzichtig in de oven en bak ongeveer 45 minuten. Houd de taart de laatste 10 a 5 minuten in de gaten, want je wilt natuurlijk niet dat het deeg te donker wordt. Als je de taart uit de oven haalt en het eimengsel is zodanig gestold dat het niet meer ‘trilt’ als je de taart beweegt, is het goed.

Eet smakelijk!
IMG_6415

IMG_6426

IMG_6414

Advertenties

3 gedachten over “Uitsloverij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s