Uncategorized

Onbegrensde mogelijkheden

Ik heb lang getwijfeld of ik deze soep online zou zetten. Het originele recept heb ik namelijk a/ ooit eens gejat van vegetarische vriend (sorry Johan), en b/ het is inmiddels zo’n klassieker geworden op verjaardagen, feestjes en dinertjes dat ik het gevoel heb er een groot geheim mee prijs te geven. Vreselijk makkelijk, maar toch een knaller. Aan de andere kant; er zijn zoveel mogelijkheden om deze soep je eigen smaak te geven, dat je er altijd je eigen draai aan kan geven. En ik verzin wel weer wat nieuws. 🙂

Paprikasoep met geitenkaas

Snijd 5 of 6 grote rode paprika’s in grote stukken (van ongeveer 2 bij 2 cm, komt niet zo nauw!). Snipper een ui en twee tenen knoflook (niet persen). Verhit in een grote soeppan een paar eetlepels olijfolie (bijna hele bodem moet dun bedekt zijn). Fruit even snel de ui en de knoflook hierin. Maal er wat verse zwarte peper overheen, voeg een snufje zout toe en fruit dan 3 grote theelepels (met kop) pimente dolce mee. De geur moet goed loskomen. Voeg de stukken paprika toe en bak deze al omscheppend in ongeveer 5 minuten wat zachter. Voeg als je denk dat dat nodig is (er mag absoluut niks aanbranden) nog wat extra olijfolie toe. Voeg wanneer je de paprika hebt gebakken 2 liter bouillon naar keuze toe; ik gebruik meestal kippenbouillon, maar als ik vegetariërs over de vloer krijg tuinkruiden- of groentenbouillon. Roer het geheel even om en laat daarna met de deksel op de pan een minuut of tien zachtjes koken. Roer af en toe. Zet dan het vuur uit en laat de inhoud van de pan iets afkoelen. Wanneer de soep iets is afgekoeld, pureer hem dan zeer glad met de staafmixer of de blender. Puristen zeven de soep voor het serveren, maar ik doe dat meestal (lui dan wel hongerig als ik ben) niet. Snijd een of twee plakjes geitenkaas van een rol (met ‘korst’) en leg dit in een diep bord. Schenk er soep over heen. Garneer met een paar blaadjes verse basilicum.

Variatiemogelijkheden:

  • Fruit met de ui en knoflook 1 of 2 fijngesnipperde rode pepers mee (als je gek wilt doen, laat je de zaadjes zitten)
  • Gebruik in plaats van pimente dulce (zoet), de picante versie (pittig). Al dan niet in combinatie met de rode pepers.
  • Vervang de rode pepers door een grote eetlepel Harissa en een snuf Ras el hanout, voor een Arabische touch
  • Vervang de geitenkaas door een grote schep Hollandse garnalen (of combineer beide!), en de basilicum door gesnipperde bieslook
Advertenties

Een gedachte over “Onbegrensde mogelijkheden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s