Uncategorized

Pastinaak op de bon

Vergeten groente, noemen ze het. Ik weet niet precies wie het dan vergeten zou moeten zijn, want alle culinaire bladen staan er vol van. Je kunt geen foodie-file openslaan of je stuit op een recept met schorseneren, aardperen of pastinaak. Het leek mij dan ook dat de winkels (zeker de trendsetters) er vol mee zouden moeten liggen. Ik snorde een lekker broodrecept op en ging op pad. Luie consument als ik ben; kilometers omfietsen op de Babboe voor een bio-winkel zag ik ook niet echt zitten.

In een haastige bui (want alle andere boodschappen al in huis, en niet veel tijd meer voordat de vriendinnenploeg mijn huis zou betreden) eerst maar eens naar de grootste Appie van Delft. Na minutenlang zoeken in toch echt het juiste schap, kwam ik er samen met de jongen achter dat het vak voor de pastinaken vol gelegd was met winterpeen, en dat ze daardoor vergeten waren de groente te bestellen. Tja. Op naar de volgende AH dus, want de tijd begon te dringen. Daar bij het koelvak aangekomen, toonde dit een mooi stickertje met de omschrijving Puur en Eerlijk, pastinaak. Maar ook een kaartje; “Binnenkort weer in ons assortiment”. Juist. Is binnenkort binnen 10 minuten? Ik vreesde van niet. Licht chagrijnig stapte ik de super uit op weg naar de twee Turkse winkels in mijn buurt, want tenslotte was de Plus niet open op zondag, maar ach, die hadden toch nooit wat, dus zouden ze pastinaak ook wel niet in het assortiment hebben.

Je raadt het al; de courgette-rozemarijnbroodjes waren uiteindelijk erg lekker. Toen ik de maandag daarop door de Plus liep voor de huis- tuin- en door-de-week-boodschappen, stuitte ik op het volgende bordje;

Afbeelding

Afijn. Zowel de pastinaakversie als de courgetteversie van onderstaande broodjes zijn te oormerken als een succesnummer (ik heb ze uiteraard uit principe alsnog gebakken :)). De pastinaakbroodjes zijn iets droger, dan weet je het even.

Courgette-rozemarijn-broodjes

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een bakplaat in met olie en leg er bakpapier op. Meng 220 gram geraspte courgette (of pastinaak), 275 gram zelfrijzend bakmeel, 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn, 1 theelepel kerriepoeder en een theelepel zout in een grote kom door elkaar. Maak een kuiltje in het midden. Schenk twee met 2 eetlepels melk losgeklopte eieren in het kuiltje. Meng de ingrediënten met een mes (of lepel, dat gaat beter) snel door elkaar tot een grof deeg (let erop dat je het niet teveel bewerkt). Verdeel het deeg in zessen en maak 6 deegballen. Kerf de bovenkant kruislings in met een scherp mes en druk in elk broodje een takje rozemarijn van ongeveer 2 cm. Besprenkel met wat olijfolie.

Bak de broodjes ongeveer 25-30 minuten in de oven tot ze bruin worden. Laat eventueel op een rooster afkoelen, maar deze broodjes zijn echt op hun allerbest als ze warm zijn.

Heerlijk bij een pittig soepje en gezouten boter.

AfbeeldingAfbeelding

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s