Uncategorized·voorgerecht

Again, again and again

Het woord sentiment is hier al eerder gevallen. Ik heb dan ook een hoop sentiment bij veel verschillende dingen. Niet alleen maar bij eten natuurlijk, maar geuren en smaken kunnen vaak wel belangrijke triggers zijn om weer ergens aan te denken, vind ik.

De geur van aardbeien doet mij bijvoorbeeld altijd denken aan de avondvierdaagse. Mijn zusje en ik waren er vroeger dol op (en ik nog steeds, denk jij ook wel, zus?). Mijn moeder was trots op ons omdat we de eerste avond van onze eerste avondvierdaagse hadden volbracht. Ze had ladingen aardbeien in huis gehaald, die zus en ik vervolgens op één avond hebben verorberd. Ik zal niet in detail treden over waar het meerendeel van de aardbeien uiteindelijk beland is. 🙂

Eenzelfde soort sentimentele gevoelens krijg ik bij gerookte zalm. Mijn oma van vaders kant woonde vroeger in Den Haag. Eén van de elektronicazaken van onze familie zat vlakbij de Scheveningse haven. Wellicht stond om die reden vaak al luxe hapje gerookte zalm op tafel. Melba toastjes weelderig belegd met gerookte zalm vind ik nog steeds het toppunt van luxe, al ben ik inmiddels wat meer gewoon met het product. Ik gebruik het in vele gerechten en hapjes en het verveeld uiteindelijk nooit.

Zodoende stond er hier met kerst ook weer een gerecht met gerookte zalm op tafel. Pas op; eenmaal gemaakt kan het zomaar een klassieker worden. 🙂

Gerookte zalm-buideltjes met Hollandse garnalen

Beleg de binnenkant van twee koffiekopjes (cappuccino-kopjes) met vershoudfolie. Gebruik voor twee koffiekopjes ongeveer 200 gram gerookte zal in plakken; bedek met de zalmplakken de binnenkant van het kopje. Zorg dat je wat zalm over de rand hebt hangen zodat je die naar binnen kan terugslaan; je gaat zo de kopjes namelijk nog vullen. Meng 100 gram Hollandse garnalen met één of twee eetlepels creme fraiche of zure room -neem de laatste als je van wat frisser houdt-, 1 eetlepel sesamolie, een halve in zeer kleine blokjes (brunoise) gesneden komkommer (zonder schil, schraap het natte gedeelte eruit), en 1 gesnipperd lente-uitje. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Vul de kopjes met het mengsel, sla de overhangende stukjes zalm terug, en vouw de keukenfolie eroverheen. Laat even opstijven in de koelkast voor je het serveert: vouw de keukenfolie weer terug en keer het kopje om op een bord. (Evt met wat sla er onder).

20121229-002826.jpg

8 gedachten over “Again, again and again

  1. Schone zus, krijg maandag vrienden te eten maar kon niet op een lekker voorgerechtje komen. En ziehier……. sommige dingen lossen zichzelf op. Dikke tuut uut MM.

    Like

  2. Hoi Claudia, dank voor dit recept. Het was inderdaad een groot succes met kerst. Die ene ‘reserve’ die ik gemaakt had, werd met nog gedeeld en met smaak opgegeten.
    hartelijke groet Annelies

    Like

Plaats een reactie