Uncategorized

Oervleesch

20121229-002854.jpg 20121229-002835.jpg

Eerder schreef ik al over mijn reserve voor grote stukken vleesch. Vleesch met sch, ja. Ik heb niet zozeer reserve voor het eten van grote stukken vlees, als wel het bereiden ervan, schrikachtig als ik ben de garing naar de gallemiezen te helpen. Ik ben toch gezwicht. Namelijk voor één van de allermooiste stukken lamsrack die ik ooit heb gezien. En omdat het kerst was natuurlijk 🙂

Lamsrack met kruidenkorst

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een kruidenkorst mengsel van verse tijm (pluk de blaadjes van ongeveer 4 takjes), een handje gesnipperde verse bieslook, een bosje bladpeterselie, broodkruim van twee geroosterde oude witte boterhammen, een eetlepel grove mosterd, een eetlepel honing, een teentje fijngesnipperde knoflook, een handje (of twee) geraspte oude kaas -varieer naar wens; harde geitenkaas of parmezaan is ook lekker- ,versgemalen peper, zout, en tot slot 50 gram gesmolten boter om er een geheel van te maken.

Braad de lamsrack (wij hadden er één met ongeveer 7 racks, bijna een pond in totaal) in (room)boter aan beide zijden even aan tot het dichtgeschroeid is (kort dus maar). Bedek de bovenkant van de rack met de kruidenkorst (beetje aandrukken en kneden) en leg de rack in een ingevette overschaal. Bak 15 minuten (en niet langer!) in de oven op 200 graden. Laat een paar minuutjes rusten voor je hem aansnijd.

Er bij aten we verse papperdelle met courgette, met een zelfgemaakte pesto van harde (Hollandse) geitenkaas, basilicum, geroosterde cashewnoten en olie. Halveer een courgette, snijd de helften (met een kaasschaaf) in dunne slierten/plakken, en kook de courgette de laatste 3 minuten mee met de papperdelle. Meng de pesto met een paar eetlepels van het kookvocht met de pasta. Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s