Uncategorized

Vleesch noch visch

Bij mij liggen niet zo heel vaak hele grote hompen vlees in de braadpan. Dat is niet omdat ik vegetarisch ben, te zuinig of het niet lekker vind. Ik ben juist dol op braadstukken en grote racks, maar we waren lange tijd maar met zijn tweetjes thuis en na het braden van een grote rollade of ham zat je al gauw dagenlang achter elkaar in de restjes. Op zich niet erg zou je zeggen, en toch doe ik het niet zo vaak.

Mijn moeder daarentegen zette groot ‘vleesch’ regelmatig op het menu. Heerlijke malse lamsbouten met knoflook en rozemarijn, beenhammetjes en als kersttopper natuurlijk rosbief. Op zoek naar een kersttopper voor dit jaar kwam ik in één van mij Jamie boeken het volgende recept tegen, en toen dacht ik toch heel even… zal ik? 🙂

De ingredienten in onderstaand recept lijken een maffe combinatie, maar als je Jamie moet geloven (en dat doe ik zonder meer) is het een fenomenale combinatie.

Gebraden Lamsbout met pruimen en ansjovis

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook in een pan met ruim water 1,75 gram geschilde nieuwe aardappelen gaar in 10-12 minuten. Giet af en leg in een grote braadslee. Prak de aardappelen voorzichtig met de achterkant van een lepel, voeg 3 doormidden gesneden citroenen toe, en 5 hele takjes rozemarijn, zout en peper toe. Snijd 5 andere rozemarijntakjes elk in 3 stukjes.

Kerf met een scherpmes het vel van een lamsbout van 3 kg rondom schuin in. Maak de inkepingen 4 cm diep en maak de holten groter met je vinger. Ontpit 10 pruimen. Neem een pruim, steek de punt van je mes in het gaatje bovenin en draai ermee rond om het groter te maken. Steek in elke pruim een stukje rozemarijntak, samen met 1/2 ansjovisfilet  en een plakje knoflook. Wikkel om elke pruim een plakje pancetta. Duw de pruimen dan diep in de holten van de lamsbout zodat ze tijdens het bakken op hun plaats blijven zitten. Leg de lamsbout op de aardappelen.

Besprenkel de lamsbout met wat olijfolie en wrijf wat peper en zout in het vlees. Braad de lamsbout in ongeveer 1 uur en 3 kwartier. Bedruip het vlees af en toe met de vrijkomende sappen, tot het mooi donkerbruin is. Als de rozemarijnstokjes dreigen te verbranden, besprenkel dan met wat extra olijfolie en duw ze weer terug (pas op je vingers!).

Testen of het vlees gaar is doe je zo; je steekt een vleespen in het breedste gedeelte van de bout en houdt 10 seconden vast. Haal de pen eruit en houd tegen je lip. Is de pen heet, dan is het vlees gaar. Is de pen koud of een beetje warm, braad de bout dan nog 10 minuten en test opnieuw.

Leg de gare lamsbout op een schaal en laat hem nog even rusten voor je hem aansnijdt. Serveer met de geprakte aardappels en gebakken citroenhelften, die je over het vlees kunt uitknijpen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s