Uncategorized

Een slimme meid

Wie wat bewaart die heeft wat. Een gezegde zo oud dat het kraakt, maar waar is het wel. Al zal mijn echtgenoot daar vast iets anders over denken: wie wat bewaart, gooit regelmatig spullen weg die over datum zijn. Het zal hem aan de hoeveelheden liggen die je bewaart…
Voor sommige momenten ben je echter juist blij als je iets hebt bewaard. Of liever gezegd, hebt voorbereid. Met de drukke feestmaand in aantocht zijn er genoeg zaken die je ver van tevoren kunt klaarmaken, en op het moment supreme alleen nog maar tevoorschijn hoeft te toveren. Dit recept is er zo een. Nu maken, met sinterklaas of kerst op tafel. Als je dan niet op de toekomst voorbereid bent…

4-5 grote paprika′s (ongeveer 1,5 kg, ik haal altijd een zak van de markt, lekker goedkoop! Liefst rode of gele, geen groene nemen)
olijfolie
citroensap
3 tenen knoflook
3 zwarte en 3 groene olijven.
basilicum, oregano, tijm (het liefst vers, mag ook gedroogd)

Hulpmiddelen
Een lege glazen pot met deksel

Was en halveer de paprika′s, haal de zaadlijsten, pitjes en de witte randjes en de steel eruit/eraf, leg ze op een bakplaat met bakpapier ongeveer een half uurtje onder de flink hete grill. Niet schrikken als ze mega-zwart worden met allemaal blaren; dat hoort zo. Haal ze uit de oven (brand je handen niet!) en stop ze gelijk in een plastic zak en knoop die dicht.

Hak ondertussen de olijven en de knoflook fijn, en meng ze in een schaal met het sap van de citroen(rasp eventueel wat van de schil af en meng dat er ook doorheen) en met de basilicum, oregano en tijm en een scheutje olie.
Haal na ongeveer een kwartiertje de paprika′s uit de zak en verwijder met de hand de schil. Als het goed is kan je die er zo afwrijven, kleine stukjes die nog vastzitten; lekker laten zitten. snij de paprika′s in brede repen en vang het vocht wat je daarbij opvangt op. Doe dit vocht bij het olijven-knoflook mengsel en voeg ook de paprika-repen toe. Schep door elkaar en schep alles in de pot. Schenk net zoveel olijfolie bij tot alles net onder de olie staat. Draai het deksel erop, en laat minimaal 3 uur , en maximaal 4-5 weken staan.

20121125-213602.jpg

Plaats een reactie