Uncategorized

Weemoed

Met weemoed kijk ik de tafel rond. Ik zie familie. Een familie waar ik 4 jaar geleden in ben gestapt en die ik deels zelf heb samengebracht. Op expertise binnengehaald, sollicitatiegesprekken mee gevoerd, mijlpalen mee gedeeld en slecht nieuws gesprekken mee gevoerd. Het is misschien wat wonderlijk om in het geval van collega’s over familie te spreken, maar je ziet ze in de sommige gevallen vaker en langer dan je partner, en dat wat je samen meemaakt is soms minstens zo intensief. Bij mij aan tafel zit vanavond mijn familie.

Ik heb deze familie verlaten. Niet omdat ik het echt wilde maar omdat het niet anders kon. Het voelt als een scheiding, of liever, een moeder die haar kinderen niet meer mag zien. En hoewel ze weet dat ze haar kinderen zo heeft opgevoed dat die het best gaan redden zonder haar, en er misschien een hele fijne stiefmoeder voor terug krijgen, doet het zeer. Daarom zitten we vanavond bij elkaar. We hebben het niet over de oorzaak van de pijn maar wel over de beste manier om de scherven weer aan elkaar te lijmen. En we kijken vooruit, allemaal vanuit een ander perspectief maar naar dezelfde horizon. Met een glimlach van tevredenheid over dat wat we hebben gedeeld, op onze gezichten. Omdat bloed kruipt waar het niet gaan kan.

En wat doe je met familie? Eten. Je zet hartverwarmende en grote hoeveelheden eten op tafel. Omdat liefde door de maag gaat.

20121125-213241.jpg

Couscous met geroosterde pompoen, abrikozen en feta

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak uienringen van 1 grote ui i een grote koekepan met 2 eetlepels olie en een snuf zout in ongeveer 10 minuten op hoog vuur en schep ze regelmatig om tot ze goudbruin zijn. Zet opzij.

Overgiet intussen 50 gram gedroogde abrikozen ruim met kraanwater. Week ze 5 minuten, giet af en snijd in kleine blokjes van 5 mm.

Schil 1 (fles)pompoen in, verwijder de pitten en snijd het vruchvlees in blokjes van 2 cm. Vermeng ze met 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper. Verspreid de blokjes over een bakplaat of in een braadslee en zet deze in de oven. Rooster de blokjes in 25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.

Maak intussen couscous op de volgende manier; breng 400 ml kippen of groentebouillon aan de kook met een snuf saffraandraadjes. Stort 250 gram couscous in een vuurvaste schaal en giet de hete bouillon erover, gevolgd door 3 eetlepels olijfolie. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de couscous 10 minuten zwellen; nu moet alle vloeistof zijn opgenomen.

Haal een vork door de couscous om hem luchtiger en los te maken, en voeg de uien, pompoenblokjes, abrikozen, 3 eetlepels gesneden dragon, 3 eetlepels grofgesneden mut, 3 eetlepels grofgesneden bladpeterselie, de geraspte schil van een halve citroen, anderhalve theelepel kaneel en een brok verkruimelde feta toe. Voeg als je wilt nog andere verse kruiden toe; kervel, koriander, bieslook, alles is lekker). Meng alles voorzichtig met de handen (anders plet je de pompoen teveel) en breng eventueel op smaak met zout en versgemalen peper. Voor een extra crunchy accent kun je nog versgeroosterde gezouten pistachenoten ter garnering eroverheen strooien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s