Uncategorized

Kom eens uit de (koel)kast

Heb jij ook altijd de neiging om steeds dezelfde dingen te kiezen in de supermarkt? In de haast en drukte van de (werk)week heb ik toch snel de neiging om hetzelfde rijtje af te werken; keertje vis, keertje vlees, pasta, dan een rijstgerecht, nog een keertje vis, vlees, en vooruit, in het weekend wat speciaals of een vette bek, op de bank of buiten de deur (al komt dat laatst minder voor sinds we in het gezelschap van een klein madammeke verkeren). Het zijn niet alleen vaak dezelfde soorten vlees en vis die op tafel komen, met een beetje pech hebben we ook niet de inspiratie om van ons vaste groenteprogramma af te wijken; keertje rood, keertje groen, kooltje, boontje enals manlief het kan verdragen een keertje sla (“avondeten moet warm!”;)).

Uit een soort recalicitrante oprisping neem ik soms een groente mee die ik nog nooit eigenhandig heb bereid. Soms gaat die groente dan ten onder aan een groots en meeslepend-waan; het moet bijzonder en verrassend en anders maar niet. Het behoeft dan ook geen betoog dat deze groenten regelmatig half vergaan in de prullenbak belanden (schaam).

Zo niet de groente van deze week. Op maandagmiddag in mijn hol binnengesleept, geslacht, overgoten -letterlijk en figuurlijk- met een Ottolenghi sausje, en de oven in. De verrassing is uitstekend bevallen. Kom maar op, schorseneer, radicchio en meiraapjes!

20121125-212404.jpg

Venkelgratin met cherrytomaatjes en kruimeldeeg

Voor 6-8 personen.

Verhit de oven voor op 200 graden. Snijd de stelen en de kontjes van 1 kilogram venkelknollen en snijd elke knol over de lengte doormidden. Snijd elke helft in 1 1/2 cm dikke plakken. Doe ze in een schaal met 3 eetlepels olijfolie, 1 gesnipperde rode ui, 3 gesnipperde tenen knoflook, 2 eetlepels tijmblaadjes , 1 eetlepel grof zeezout, 1 theelepel versgemalen peper en meng alles goed (met je handen omtossen, denk Jamie Oliver). Schik de plakken in een ingevette ovenschaal en giet er 200 ml slagroom overheen. Rasp 100 gram parmezaanse kaas en meng dit met een kruimeldeeg gemaakt van 100 gram bloem, 33 gram kristalsuiker en 70 gram koude boter in piepkleine blokjes. Verdeel het kaas-kruimeldeeg over de venkel.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de oven. Haal de folie er af en verdeel er 300 gram kerstomaatjes (aan de tros) overheen. Je kunt op sommige plekken de takjes laten zitten en op andere plekken loshalen. Zet de schaal weer in de oven (zonder folie) en bak nog 15 minuten. De venkel moet nu zacht zijn als je er een mes in steekt, en de kruimellaag goudbruin. Haal de schaal uit de oven en laat hem een aantal minuten met rust . Bestrooi met wat fijngehakte bladpeterselie en eventueel met nog wat takjes tijm. Serveer heet of warm.

* Hoe maak je kruimeldeeg? Simpel. Maak je handen een beetje kouder onder koud water, droog af en duik met je handen in de kom met bovengenoemde ingredienten. Knijp en kneed zachtjes de ingredienten door elkaar, net zo lang tot het een soort kleine kruimels zijn, en ook niet langer (anders wordt het echt deeg)

Advertenties

4 gedachten over “Kom eens uit de (koel)kast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s