Uncategorized

Om bij weg te kwijlen

20121125-211825.jpg

20121125-211837.jpg

Misschien ken je die reclame wel. Een klein meisje met prachtige gouden krullen zet grote ogen op als ze met haar opa mee mag naar een echte caramelwinkel. Het meisje wordt wild van enthousiasme en kijkt haar ogen uit bij al het glanzende lekkers dat in grote en talrijke schalen ligt uitgestald.

Ik zou als ik haar was ook mijn ogen uitkijken, al was het alleen maar omdat ik nog nooit van mijn leven heb gehoord van een caramelwinkel. Lijkt me een beetje een nichemarkt en niet echt economische crisis-proof, maar dat terzijde. Waar het me aan doet denken is het volgende. Ik denk namelijk dat ik op ongeveer dezelfde manier zou reageren bij de aanblik van de winkel-slash-restaurant-slash-traiteurzaak van een van mijn culinaire helden, Yotam Ottolenghi. Ik visualiseer mijzelf met handen en kwijldraden langs mijn gezicht tegen het metersbrede raam van zijn etablissement aangeplakt, bijna ter aarde stortend omdat ik zoveel puur culinair geweld niet aan kan. Het is maar goed dat ik niet vaak ik Londen verblijf. Ik zou het zo maar eens koud kunnen krijgen, plakkend tegen dat raam.

Om toch een beetje dichter tegen mijn culinaire held aan te kruipen heb ik besloten de komende maanden minstens 5 recepten uit zijn kookboeken te bereiden. Vijf lijkt niet veel maar als je bedenkt dat ik nog zo’n 498 andere kookboeken in mijn kast heb staan, best een uitdaging ;).

Ik ben begonnen met de witte chocolade-cranberry koekjes. Geen slecht begin, al zeg ik het zelf. 🙂

Voor 25-30 stuks.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zeef in een kom 90 gram bloem, 1/4 theelepel zout, 1/2 theelepel bakpoeder, 1/2 theelepel zuiveringszout en zet opzij. Doe 100 gram boter op kamertemperatuur met 1 theelepel vanille-essence en 110 gram bruine basterdsuiker en 25 gram kristalsuiker in een mengkom en klop met een houten lepel tot het een bleek en romig mengsel is. Voeg van 1 losgeklopt ei een scheutje toe en roer tot het is opgenomen; voeg op de dezelfde manier in scheutjes de rest van het ei erbij. Roer het bloemmengsel erbij en voeg 80 gram havervlokken, 60 gram in kleine stukjes gehakte witte chocolade en 75 gram gedroogde cranberry’s toe. Roer dit even door maar roer daarna niet meer.

Koel het deeg iets voor je de koekjes vormt. Schep met een lepel een beetje deeg uit en kom en rol het tussen de handen tot een bal (het formaat ligt tussen een olijf en een walnoot). leg de balletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en druk ze iets platter. Houd tussen de koekjes zo’n 6-7 cm afstand (ze lopen meer uit dan je zou denken). schuif de bakplaat in de ove en bak de koekjes 10 minuten tot ze mooi bruin zijn. Haal ze er uit en laat ze op de bakplaat afkoelen.

Noot van de bakker; omdat ik én geen zuiveringszout én geen havervlokken in huis had, heb ik het zuiveringszout vervangen door een kleine snuf extra zout, en de havervlokken door 40 gram gehakte walnoten en 40 gram extra witte chocolade. Dat heeft ongetwijfeld tot effect dat mijn versie van de koekjes iets anders (zoeter!) smaakt dan die van de maestro, maar ik kan je zeggen, het smaakte niet verkeerd :).

Advertenties

3 gedachten over “Om bij weg te kwijlen

  1. Succes meis, lijkt een heel klein beetje op Julie and Julia(Child), ken je haar blog (en verfilming)?
    En trouwens, die caramelwinkel (weer zo’n typisch Deutsche reclame) heeft denk ik niemand ooit van gehoord … LOL … ik mis overigens wel de foto, wil graag extra kwijlen bij deze koekjes … liefs Vera

    Like

    1. Haha, ja die ken ik Veer, zowel boek als film staan nog op mijn to-do lijst. 🙂 Ik denk ik begin bescheiden met 5 recepten, zou te doen moeten zijn, toch? Foto volgt (iets met staat-op-iphone-moet-naar-laptop-endan-naar-blog….), eerst maar een plaatje van het beeldige meisje toegevoegd.

      Liefs en tot snel!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s