amaretti·chocola·comfort food·dessert·eieren·feestelijk·gemakkelijk·grand marnier·recept·sinaasappel·Uncategorized

Helpt tegen alles

Afgelopen week was ik jarig. In mijn nieuwe team had vorige week net een collega op zelfgebakken brownies getrakteerd: het is dan mijn eer te na om een week later ook met brownies op de proppen te komen. Dus moest er wat anders gebakken worden. Ik trok mijn all-time favoriet uit de kast: de carrot cake met roomkaastopping van Donna Hay (zie blog Heeft u ook worteltjes?).

Een check bij een collega leerde echter dat ik met 14 aanwezige collega’s niet genoeg zou hebben aan 1 taart. Dus moest er een bij. Maar om nou op mijn verjaardag twee taarten te gaan staan bakken… Ik hou van koken, maar er moet ook tijd zijn voor gezelligheid.

Het moest dus makkelijk, en snel. Beetje kloppen, roeren, gieten, klaar.

Veel meer werk is het niet. En dat is mooi, want deze taart wil je vaak maken. Hij helpt namelijk tegen alles… Kan ook niet anders met een pond chocola erin 😉

Week 300 gram amarettikoekjes (of bitterkoekjes) in 6- 7 eetlepels Grand Marnier
voor ongeveer 20 minuten (ik had niet genoeg GM dus heb het aangevuld met
Limoncello; ook lekker). Smelt onderwijl 500 gram pure chocola (of neem een
mengsel half om half, pure en melkchocola) samen met 125 gram roomboter tot een
glad mengsel. Haal van het vuur en laat afkoelen. Klop ondertussen 3 1/4
deciliter slagroom bijna stijf. Bekleed de bodem van een kleine springvorm met
bakpapier, vet de randen in.
Verdeel de helft van de amaretti over de bodem
van de springvorm, zorg dat die bedekt is. Roer daarna 2 eidooiers door de
afgekoelde chocolade, en spatel daarna voorichtig de slagroom door het
chocomengsel.Schenk de helft van het mengsel over de amaretti, verdeel de rest
van de koekjes eroverheen en schenk de laatste helft van het chocolademengsel
eroverheen. Strijk een beetje glad, bedek met aluminiumfolie en laat minimaal
5-6 uur opstijven in de koelkast (in mijn geval dus de hele nacht).
Haal
ongeveer een half uur voor serveren uit de koelkast. Voorzichtig aan, kleine
stukjes, en laat je broodtrommeltje maar thuis…

Als je een alcoholvrije versie wilt maken, gebruik dan sinaasappelsap of mandarijnensap ipv de Grand Marnier.

Advertenties

Een gedachte over “Helpt tegen alles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s