feta·makkelijk

Greek salad-index

Ik mis onze vakanties naar Griekenland. Nou hebben we voldoende andere interessante landen bezocht, maar Griekenland blijft stiekem een speciaal plekje houden in mijn hart.

Vroeger gingen we ieder jaar naar een ander Grieks eiland op vakantie, aangetrokken door het heerlijke weer en die schattige Grieken. Alhoewel we nog lang niet alle eilanden hebben gehad, zijn we al jaren niet meer in Griekenland geweest. Behoefte aan variatie, denk ik. De huidige economische en andere omstandigheden maken dat het voorlopig waarschijnlijk ook niet terugkeert op de vakantieplanning.

Mijn behoefte aan af en toe een snuifje Grieks wordt echter niet minder van wat economische tegenslag. Op vakantie struinden we avond aan avond lokale restaurants af voor de beste Griekse Salade. De beste prijs-kwaliteit verhouding werd eigenlijk alleen bepaald door de feta. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat geen enkele feta kon tippen aan de feta van ons stamadres in Delft: de islamitische slagerij aan de Hippolytusbuurt. Gaat allen proeven.

Als de feta het bord zou halen (en niet weggesnaaid zou zijn voor die tijd), zou ik er het volgende mee maken:

Midden-oosterse kip met kikkererwten-fetasalade

Verwarm een oven voor op 200 graden. Meng in een grote kom 2 theelepels sumak, 1eetlepel olijfolie, 1 citroen in plakken en het sap van 1 citroen met zout en peper (houd 1eetlepel sap achter). Voeg 4 kipfilets van 200 gram per stuk toe en schep goed door. Dek af en laat 20 minuten marineren in de koelkast, roer af en toe om. Bak de kip daarna in wat olijfolie ongeveer 3 minuten aan elke kant goudbruin en zet daarna 8 minuten in de oven tot de kip gaar is. Dek losjes af met folie en laat ongeveer 2 minuten rusten.
Smelt daarna 40 gram ongezouten boter en twee eetlepels olie in een koekenpan. Bestrooi 1 Libanees brood in stukken met zout en peper en bak het ongeveer 4-5 minuten aan alle kanten tot het heel knapperig is. Neem uit de pan en houd warm. Voeg een blik kikkererwten van 400 gram (afgespoeld en uitgelekt) toe aan de pan, en warm ze ongeveer 2 minuten door.

Snijd de kip in plakken, en schep door de kikkererwten, het brood, 3 handjes grofgehakte bladpeterselie, 100 gram (gemarineerde) feta en 1 rode ui in ringen. Meng met het overgehouden citroensap, nog wat olie en de achtergebleven sappen van de kip. Eet smakelijk!

Voor 4 personen

20120730-225159.jpg

Plaats een reactie